Val de aer polar peste România. De când se încălzește

0

Un val de aer polar s-a abătut asupra țării noastre la început de vară, iar termometrele indică temperaturi de iarnă. Meteorologii au emis o nouă informare de ploi și vânt puternic valabilă până joi. Mai multe detalii au fost oferite în exclusivitate la KanalD Gabriela Băncilă, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.

Vom avea parte de vreme rece cel puțin până la sfârșitul săptămânii. De azi-dimineața și până mâine la ora prânzului vor fi ploi și vânt puternic, în special în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei.
Rafalele de vânt vor atinge chiar și 70 de kilometri pe oră, iar în zonele de munte într-adevăr se va simți un aer extrem de rece, neobișnuit pentru această perioadă a anului.

În zonele de munte, la peste 1800 de metri altitudine este iarnă în toată regula, cu temperaturi de minus 4 grade celsius la Vârful Omu și minus 1 grad la Bâlea Lac. În această zonă, vântul a suflat astăzi pe creste chiar și cu 90 de kilometri pe oră.

Ne confruntăm în această perioadă cu temperaturi mai scăzute decât ar trebui să fie la început de vară.

În Capitală, azi și mâine vor fi ploi slabe și trecătoare, cu maxime de numai 19 grade Celsius.

Masă de aer polar peste România- cea mai rece zi de 1 iunie din istoria măsurătorilor
Gabriela Băncilă, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie a explicat ce se întâmplă cu vremea în aceste zile: „Această vreme foarte rece a fost determinată de o masă de aer dinspre zona latitudinilor polare, s-a extins și a ajuns până la latitudini sudice, afectând jumătatea de est a Europei și bineînțeles zona Rusiei europene, cu valori termice comparabile cu cele din zona polară.

Pentru regiunile din estul și sud-estul României a însemnat o vreme foarte rece. Au fost stabilite 53 de recorduri zilnice pentru ziua de ieri și 12 recorduri lunare. Asta înseamnă că pentru multe localități, inclusiv Capitala, ziua de 1 iunie a fost cea mai rece zi de 1 iunie din istoria măsurătorilor meteorologice. Vorbim pentru zona Bucureștiului de ultimii 100 de ani.

Vremea se încălzește din weekend
Pentru următoarele zile, această masă de aer rece și sistemul noros care a adus precipitațiile se vor retrage din zona țării noastre, iar vremea se va ameliora.

Sfârșitul de săptămână vine cu temperaturi în creștere și cu din ce în ce mai puține precipitații”.

Spune ce crezi