Vești bune pentru elevii și studenții defavorizați! Ce ajutor financiar primesc din partea statului

0

„EURO 200” este un program care se derulează din anul 2004 și vizează elevii și studenții care provin din familii defavorizate. Studenții din cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate din România, cu o vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit lunar brut de maximum 250 lei pe membru de familie, pot beneficia de un ajutor financiar din partea statului.

Este vorba despre tichete pentru achiziţionarea unui calculator, în valoarea de 200 de euro.

2.134 de elevi şi studenţi vor beneficia de acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare, potrivit Ordinului Ministerului Educaţiei 4.204/2021, publicat în Monitorul Oficial. Anul acesta, bonurile de achiziţionare vor fi distribuite în perioada 20 august- 27 august, iar cumpărarea calculatoarelor va fi în perioada 20 august – 15 octombrie.

O nouă formă de învăţământ pentru elevii care au picat examenul de Bacalaureat
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre programul „România Educată”, care visează elevii care nu au trecut examenul de Bacalaureat sau nu l-au dat.

Ministrul a făcut un anunț important despre colegiile universitare care vor funcţiona în paralele cu şcolile postlicealele.

„Sunt colegii de învățământ terțiar nonuniversitar în care avem de-a face cu elevi și nu cu studenți. E prima observație. Calificarea obținută este exact aceeași ca în învățământul postliceal, de nivel 5.

Dintotdeauna în învățământul postliceal au fost admiși absolvenți de liceu fără diplomă de Bacalaureat. Funcționează pe lângă universități aceste colegii, pentru a beneficia de expertiza și baza materială extinsă a universităților, fără posibilitatea de acces la nivel licență sau nicidecum mai sus la master și doctorat, în absența diplomei de Bacalaureat.

Ei nu sunt studenți, sunt elevi. Colegiile sunt unități de învățământ preuniversitar, înscrise în rețeaua de învățământ preuniversitar și evaluate de către ARACIP, și nu de către ARACIS.

Această calificare există în sistemul de învățământ german, austriac și în alte state și e foarte apreciată. Fără diplomă de bacalaureat. Și e foarte apreciată, pentru că oferă o calificare de nivel postliceal necesară pe piața muncii”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pentru EduPedu.ro.