Vești proaste. Au fost descoperite 3 cazuri cu mutația E484K în România

0

Autoritățile din România au anunțat joi, 6 mai 2021, că au identificat la nivelul țării trei cazuri ale mutației ce “pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale”, câte unul la o infectare cu tulpina britanică, la una cu cea sud-africană și una cu cea braziliană. Șase cazuri noi de infectare cu tulpina braziliană, numai în ultima săptămână. Află cât de periculoasă poate fi această nouă mutație.

Instiutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a trasmis, joi, că, până în 2 mai, au fost confirmate la nivel naţional 1.128 cazuri de infectare cu noile tulpini ale coronavirusului, 1.114 fiind cu varianta braziliană. Rata de confirmare din rândul secvenţierilor este de 67%.

Totodată, până în data de 2 mai 2021, au fost efectuate 1.690 de secvenţieri.

”Au fost confirmate 1.128 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), respectv 1.114 varianta braziliană, 5 varianta sud-africană şi 9 varianta braziliană. La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.1.7, având judeţ de infectare Suceava, a fost depistată mutaţia E484K. La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351, având judeţ de infectare Ilfov, a fost depistată mutaţia E484K.

La unul din cazurile confirmate cu linia genetică P.1, infectat în mun. Bucureşti, a fost depistată mutaţia E484K.”, a precizat INSP.

Unde a fost prima oară identificată mutația E484K

Mutația E484K nu reprezintă o nouă tulpină a coronavirusului, ci este doar o mutație a acestuia. Prima oară ea a fost descoperită la varianta sud-africană a coronavirusului, denumită B.1.351.

”Mutaţia E484K nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia”, a mai transmis INSP.

Potrivit INSP, până la data de 2 mai 2021 rata de confirmare cu VOC a fost de 67%.

Specialiştii atrag atenţia că varianta britanică este răspândită pe scră largă, în toate jud

 

Până la data de 2 mai 2021 rata de confirmare cu VOC a fost de 67%.

Au fost înregistrate și comunicate 30 decese confirmate cu variantele SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care: britanică (B.1.1.7) 27, sud-africană (B.1.351) 0, braziliană (P.1) 3.

Cât de periculoasă este mutația E484K

Se pare că mutaţia E484K poate apărea la oricare dintre tulpinile descoperite până acum. A fost găsită mai întâi la tulpina sud-africană, iar apoi şi la tulpina britanică, de altfel tot mai răspândită la noi în ţară.

Specialiștii din sănătate spun că această mutaţie este mai rezistentă în faţa răspunsului imunitar, implicit la vaccin.

”Există o îngrijorare pentru că odată ce această variantă ar reuşi să se răspândească pe o scară mai largă, deocadmată nu este cazul, dar dacă s-ar răspândi, atunci este posibil ca eficienţa vaccinului spre exemplu cum a fost în Israel la 95% după 6 milioane de vaccinări să ajungă la 90-85%”, a spus Mihai Dimian, prorector USV.