Vipera de stepă, identificată în apropierea Vulcanilor Noroioşi. Este cea mai rară viperă din România

0

Vipera de stepă este o specie aflată în pericol, susţin specialiştii. Reprezentanţii Asociaţiei Ţinutul Buzăului au explicat cum s-a ajuns la descoperirea acestei specii pe dealurile Buzăului.

”Colegul nostru Marius (nr. Marius Iancu fotograful asociaţiei) petrece mult timp în teren. Aflat în zona Vulcanilor Noroioşi în căutarea de valori locale şi resurse naturale a aflat de la un localnic iubitor de natură de mai mulţi şerpi întâlniţi în zonă. Printre imagini se afla şi una cu cea mai rară viperă din România, specie critic periclitată: vipera de stepă (Vipera ursinii).. Localnicul ne-a spus că imaginea este veche de un an, dar că şi în acest an a întâlnit astfel de exemplare. Astfel a luat naştere o expediţie la care au participat câţiva biologi şi fotografi de natură„, spun reprezentanţii Asociaţiei Ţinutul Buzăului.

Plecaţi în căutarea şerpilor după numai o oră, au identificat cea mai rară viperă din România pe dealurile din Ţinutul Buzăului şi astfel certifică prezenţa ei în zonă.

”Doar o oră a durat şi o vipera a fost găsită. Vipera de stepă este cea mai rară viperă din România Este de talie mică, iar adulţii nu depăşesc 50-60 cm. Are veninul mai slab decât celelalte vipere din ţara noastră. Specialiştii spun că efectul muşcăturii este echivalent cu cel al înţepăturii unei viespi. Cu toate acestea, poate fi periculos pentru cei care au alergie. Atenţie! Veninul mai slab nu este în niciun caz o încurajare spre manevrarea sau interacţiunea cu ele. Se hrăneşte cu nevertebrate, reptile şi mici mamifere. Este de culoare gri, gălbui sau maroniu, cu un model închis la culoare, în formă de romburi legate între ele şi cu margini rotunjite. O descoperire fantastică ce pare o nouă speranţă pentru această specie critic periclitată„, au mai spus reprezentanţii asociaţiei Ţinutul Buzăului.

Pe lângă vipera de stepă participanţii la expediţie au identificat alte 5 specii de şerpi din 10 câte sunt cunoscute în România.