Vreme rea în mai multe județe din România! Meteorologii au emis cod galben de vijelii

0

Ziua de sâmbătă începe cu o nouă alertă din partea meteorologilor. Se întorc ploile și grindina, iar specialiștii ANM au emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce vizează mai multe județe din nordul și vestul teritoriului.

Alertă ANM. Cod galben de instabilitate termică
Codul galben este valabil sâmbătă, 10 iulie, în intervalul orar 10.00 – 22.00.În intervalul menționat, în zona Carpaților Occidentali, sudul Banatului și sud-vestul Transilvaniei, precum și local în Carpații Meridionali și în nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină.

De asemenea, meteorologii anunță că în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20-40 l/mp.

De menționat este că astfel de fenomene se vor semnala și în restul Banatului, Crișanei, Maramureșului, precum și în nordul și vestul Transilvaniei, dar pe arii mai restrânse.

Disconfortul termic se va menține ridicat, sâmbătă și duminică, pe alocuri în zonele de câmpie, iar la începutul săptâmânii viitoare va fi în intensificare și extindere.

Fenomenele meteo prognozate în codul galben
În codul galben, fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, temperaturi extreme) vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.

Vremea se menține în continuare caldă, cu temperaturi extreme și disconfort termic accentuat.

Prognoza meteo la munte
Potrivit meteorologilor, la munte, variațiile temperaturilor diurne vor fi nesemnificative pe tot parcursul intervalului, vremea menținându-se caldă până în jurul datei de 14 iulie, când media maximelor se va situa în jurul a 22 de grade.

Până pe 18 iulie, temperaturile maxime vor avea tendința de scădere
spre o medie de 19-20 de grade. Temperaturile minime vor avea variații ușoare pe parcursul celor două săptămâni, iar media acestora va oscila între 11 și 13 grade.

În ceea ce privește ploile, de menționat este că acestea își vor face simțită prezența mai ales după data de 13 iulie, când vor fi posibile averse torențiale și cantități importante de apă.